A murit Roger Borniche. Polițistul și romancierul francez avea 101 ani Citeşte întreaga ştire: A murit Roger Borniche. Polițistul și romancierul francez avea 101 ani

Publié le par Libertatea de Paul Tecuceanu

Roger Borniche, poliţistul francez care după cel de-Al Doilea Război Mondial a devenit un apreciat scriitor de romane poliţiste, a murit, marţi, la Cannes, la vârsta de 101 ani, a anunţat soţia sa, Michele, citată de AFP, notează Agerpres. Citeşte întreaga ştire: A murit Roger Borniche. Polițistul și romancierul francez avea 101 ani

A murit Roger Borniche. Polițistul și romancierul francez avea 101 ani Citeşte întreaga ştire: A murit Roger Borniche. Polițistul și romancierul francez avea 101 ani

Roger Borniche s-a făcut remarcat ca poliţist în anii 1950, când a arestat mai mulţi bandiţi francezi celebri, precum Pierrot le Fou, Jo Attia, Emile Buisson şi Rene la Canne.

De-a lungul carierei sale în Poliţie, Borniche a arestat 567 de infractori. S-a orientat apoi spre universul romanelor poliţiste, iar unele dintre cărţile sale au stat la baza unor filme, precum „Flic story” (de Jacques Deray, cu Alain Delon, în 1975), „Rene la Canne” (de Francis Girod, cu Gerard Depardieu, în 1977) şi „L’indic” (de Serge Leroy, cu Daniel Auteuil, în 1993).

Cărţile sale au fost traduse în 20 de limbi. Două dintre ele au fost autobiografice: „Borniche story” şi „L’indic”.

A fost comediant și compozitor

Roger Borniche s-a născut în Vineuil-Saint-Firmin, în apropiere de Paris, pe 7 iunie 1919.

Tatăl lui, supravieţuitor al bătăliei de la Verdun din timpul Primului Război Mondial, era zugrav. Cu un spirit întreprinzător, Roger s-a mutat în tinereţe la Paris şi a făcut parte dintr-o trupă de artişti de comedie în 1937, apoi a devenit autor de texte şi compozitor pentru cabaretul Caveau de la Republique.

Intrat în Poliţie pentru a evita Serviciul de muncă obligatoriu (STO) implementat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu scopul de a-i trimite pe francezi în Germania, a demisionat din această structură statală pentru că nu dorea să ajute Guvernul colaboraţionist de la Vichy. A revenit în Poliţia franceză în 1944 şi a devenit apoi inspector al diviziei de Siguranţă naţională.

A părăsit definitiv Poliţia în anul 1956 şi a devenit detectiv privat, înainte de a se lansa în universul romanelor poliţiste.

După ce a trăit mulţi ani în statul american California, Roger Borniche şi soţia sa s-au mutat în cartierul cu acelaşi nume – California – din oraşul francez Cannes, în urmă cu cinci ani.

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article