Dagboeken Himmler onthullen gruwelijke realiteit

Publié le par Het Nieuwsblad

Dagboeken Himmler onthullen gruwelijke realiteit

Er zijn dagboeken van Heinrich Himmler, de beruchte SS-leider, gevonden in een archief in Rusland. De details over het dagelijks leven van een van de hoofdverantwoordelijken van de Holocaust worden in verschillende delen gepubliceerd in de Duitse krant Bild.

Dagboeken Himmler onthullen gruwelijke realiteit

Wat te lezen valt in de verschillende documenten toont hoe groot de verantwoordelijkheid van Himmler precies was en hoe weinig bezorgdheid hij effectief voelde. Zo beschrijft een bepaalde passage hoe hij het bevel gaf voor de executie van Poolse gevangenen nadat hij een massage kreeg.

Ook schrijft hij dat hij genoot van een snack in het concentratiekamp in Buchenwald en dat hij bijna flauwviel toen hij de hersenen van een Joods slachtoffer over zich heen kreeg nadat deze laatste werd afgeschoten.

Toch niet verloren

De documenten worden bestudeerd door verschillende experts in het Duits Historisch Instituut in Moskou. Eerder hadden historici al fragmenten onderzocht, afkomstig van de jaren 1941, 1942 en 1945, maar de ontbrekende delen werden recent pas ontdekt. Ze worden gezien als ‘documenten met een uitzonderlijke historische betekenis’.

Lang werd gedacht dat de documenten verloren waren gegaan nadat het Rode Leger ze in beslag nam. Maar de verschillende fragmenten, die onder meer de gebeurtenissen van de cruciale jaren 1943 en 1944 beschrijven, werden uiteindelijk teruggevonden in het archief van het Russische ministerie van Defensie in Podolsk.

Vanaf vandaag worden de verschillende documenten verspreid gepubliceerd in de Duitse krant Bild.

Publié dans Articles de Presse

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article