Meghalt Kazimierz Piechowski, aki 1942-ben Rudolf Höss kocsijával szökött meg Auschwitzból

Publié le par Herczeg Märk

Meghalt Kazimierz Piechowski, aki 1942-ben Rudolf Höss kocsijával szökött meg Auschwitzból

Gdanskban 98 éves korában elhunyt Kazimierz Piechowski, aki a társaival együtt vakmerő módon a táborparancsnok kocsijával szökött meg az auschwitzi haláltáborból 1942-ben – közölte a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN).

Kazimierz Piechowski egy 2006-os lengyel dokumentumfilmben

Kazimierz Piechowski egy 2006-os lengyel dokumentumfilmben

Piechowskit 1940-ben a lengyel politikai foglyok első csoportjával deportálták a koncentrációs táborba.

A férfi három társával együtt szökött meg Auschwitzból 1942. június 20-án. A szökevények között volt Stanislaw Jaster, aki magával vitte a szintén a táborban raboskodó Witold Pilecki által készített jelentést, ami először számolt be a haláltábor működéséről.

Pilecki volt az egyetlen ismert fogoly, aki önként vállalta az auschwitzi rabságot, hogy ott felderítést végezzen és konspirációs szervezetet létesítsen. A dokumentum eljutott Londonba, a szövetséges erőkhöz.

A foglyok feltörtek egy katonai raktárt, ahonnan sikerült náci katonai egyenruhát és fegyvereket lopniuk, és a meneküléshez ellopták Rudolf Höss táborparancsnok Steyr 220 típusú nyitott autóját. „Volt egy olyan legenda, hogy miután kiszabadultunk, levelezőlapot küldtünk Hössnek, és megköszöntük, hogy kölcsönadta a kocsit. De ez nem igaz, nem így történt. Semmi ilyesmit nem csináltunk” – mesélte 5 éve Piechowski.

Rudolf Höss (j2) az SS tagjaival Auschwitzban

Rudolf Höss (j2) az SS tagjaival Auschwitzban

Piechowski a kiszabadulása után csatlakozott az ellenálláshoz, de a háború után sok más társával együtt, akik a lengyel ellenállás tagjaiként Londonban éltek, megint börtönbe került. 

A kommunista rezsim 10 év börtönbüntetésre ítélte, amiből 7 évet kellett letöltenie.

A táborból való látványos szökésről a brit BBC televízió forgatott dokumentumfilmet, amiben Piechowski is szerepelt. (MTI)

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article