93-årig tidligere nazi-vagt angrer

Publié le par Avisen

Han var et "tandhjul" i nazisternes dødsmaskine, lyder anklage mod tidligere SS-vagt i koncentrationslejr. 

Da den 93-årige tidligere SS-vagt Bruno Dey mødte op i retten i Hamburg torsdag, sad han i kørestol og var iført hat og solbriller. Han dækkede sit ansigt med en rød folder. (Foto: Daniel Bockwoldt/Ritzau Scanpix)

Da den 93-årige tidligere SS-vagt Bruno Dey mødte op i retten i Hamburg torsdag, sad han i kørestol og var iført hat og solbriller. Han dækkede sit ansigt med en rød folder. (Foto: Daniel Bockwoldt/Ritzau Scanpix)

En 93-årig tidligere SS-vagt, som er tiltalt for at have været vagt i nazistisk dødslejr under Anden Verdenskrig, er "ked af, hvad han har gjort".

Det sagde han torsdag i retten i Hamburg ifølge nyhedsbureauet AFP.

Han insisterede på, at han ikke frivilligt havde deltaget i grusomhederne, men han udviste alligevel anger over sine handlinger.

- Det var klart for ham, at de indsatte ikke var der, fordi de var kriminelle, men af antisemitiske, racistiske eller andre grunde.

- Han havde medfølelse med dem. Men han syntes ikke, at han befandt sig i en position, hvor han kunne befri dem, lød det fra den tiltaltes advokat, Stefan Waterkamp.

Tyskeren, som hedder Bruno Dey, var ifølge anklagen mod ham et "tandhjul" i nazisternes dødsmaskine

Han er tiltalt for at have medvirket til drab på mere end 5000 personer, da han fra august 1944 til april 1945 arbejdede som SS-vagt i den tyske nazistiske koncentrationslejr Stutthof, som lå nær Danzig, det nuværende Gdansk i Polen.

Deys advokat sagde, at hans klient var klar til "at svare på alle spørgsmål", mens han understregede, at Dey "ikke tilsluttede sig SS frivilligt".

Anklagerne antager alligevel, at han som SS-vagt i Stutthof-lejren i den pågældende periode hjalp til ved "de grusomme drab på jødiske fanger".

Han havnede ifølge eget udsagn i lejren, fordi han led af en hjertesygdom og derfor ikke kunne tjene som soldat ved fronten.

Trods den tiltaltes høje alder bliver sagen mod ham ført ved en ungdomsdomstol, fordi han blot var 17 år, da han begyndte som vagt i Stutthof.

I 2018 blev en dengang 94-årig tidligere vagt i Stutthof ligeledes tiltalt for at have medvirket til drab på flere hundrede fanger i lejren.

65.000 af de 110.000 fanger i lejren mistede livet.

Publié dans Articles de Presse

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article