In memoriam: Raquel Welch, voorloper van de Kardashians

Publié le par Veronica Superguide Door Romy van Krieken

De deze week overleden Raquel Welch is een actrice waarvan veel mensen de naam kennen maar eigenlijk nog nooit een film hebben gezien en dat is typerend voor haar hele carrière.

In memoriam: Raquel Welch, voorloper van de Kardashians

Eigenlijk was Raquel Welch (1940-2023) een voorloper van de Kardashians; ze werd vooral bekend door haar looks uit te buiten en precies te weten hoe je de marketing moet gebruiken. Ze had net als die meiden ‘brains en beauty’. Als tiener won ze regelmatig missverkiezingen en ondanks die drukke hobby, haalde ze hoge cijfers op haar eindexamen. Daarna trouwde Jo Raquel Tejada met James Welch en vijf jaar later was ze een gescheiden vrouw met twee kinderen.

Geen hokjes, wel rondingen

Samen met haar latere man Patrick Curtis bedacht ze een plan om van een onbekende half-Boliviaanse te veranderen in een bekende Amerikaanse filmster. Stap één was de naam van haar ex-man gebruiken om niet in het latina-hokje te worden gestopt. Stap twee was haar rondingen goed uit laten komen in elk gastrolletje dat ze te pakken kreeg. Ze werd bekend met de sciencefictionfilm Fantastic Voyage (1966) en brak datzelfde jaar door met One Million Years B.C.

© Hamer Films

© Hamer Films

Van blonde bimbo naar stoere sekspoes

Hoewel ze in die film amper drie zinnen tekst heeft, was haar prehistorische bikini genoeg om van haar een internationaal sekssymbool te maken. En dan ook nog eens eentje die niet zo’n zoet poppetje was als haar blonde voorgangers maar een heel wat pittigere sekspoes populair maakte. Die omslag wordt mooi verbeeld in The Shawshank Redemption (1994); als de poster van Marilyn Monroe wordt vervangen door die van Raquel.

Nooit helemaal uit de kleren

Hoewel iedereen het erover eens was dat Raquel niet echt kon acteren, bleef iedereen wel met veel plezier naar haar kijken. Zodoende kreeg ze allerlei films aangeboden in uiteenlopende genres (westerns, comedys, misdaad) naast de grootste sterren (Frank Sinatra, Richard Burton, Burt Reynolds). Raquel zag er altijd spetterend uit, maar was slim genoeg om nooit helemaal uit de kleren te gaan.

© Universa Pictures

© Universa Pictures

De meest begeerde vrouw van de seventies

Ze was haar tijd ver vooruit; in 100 Rifles (1969) had ze een liefdesscène met de zwarte Jim Brown en in Myra Beckenridge (1970) speelde ze een transvrouw. Twee dingen die toen heel revolutionair en controversieel waren. Ironisch genoeg kwam ze ermee weg, omdat mensen vooral keken naar hoe mooi zij was. Ze werd door Playboy uitgeroepen tot de meest begeerde vrouw van de jaren zeventig en door haar populariteit mocht ze regelmatig Oscars uitdelen. Er zelf eentje krijgen was uitgesloten; haar bekendste prijs was een Golden Globe voor The Three Musketeers (1973).

Zo moeder, zo sexy dochter

In de jaren tachtig was het de beurt aan haar dochter Tahnee om met haar mooie koppie op te vallen in films als Cocoon (1985). Raquel zelf werd volgens Hollywood te oud om sexy te zijn. De officiële reden van haar ontslag was dat ze voor problemen op de set zorgde. Welch haalde de rechter erbij en won in 1986 een compensatie van meer dan tien miljoen dollar. Veel plezier had ze er niet van, want daarna kwam ze amper nog als actrice aan de bak.

© 20th Century Fox

© 20th Century Fox

Goed ontwikkeld lijf en hersenen

Gelukkig waren haar hersens net zo goed ontwikkeld als haar lichaam en ze had veel succes met haar eigen fitness-boeken en -video’s, geregisseerd door haar derde man André Weinfeld. Welch bracht ook met succes een eigen pruikenmerk op de markt en een hele rits andere makeup- en mode-accessoires. Ze was hier en daar nog te zien, in een aflevering van Seinfeld of in de film Legally Blonde, bijvoorbeeld.

Inspiratiebron voor Beyoncé

Terwijl ze aan het begin van haar carrière het Spaanstalige hokje meed als de pest, speelde ze na 2000 vooral in latino-gerelateerde films en series, met als grootste rol die van de Mexicaanse tante Dora in de serie American Family. Het was een teken aan de wand: Welch hoefde zich niet meer te bewijzen. Als bevestiging van haar status, droeg Beyoncé in de video van Destiny’s Child’s hit Survivor een outfit gebaseerd op Raquels wereldberoemde bikini.

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article